Jávor Pál

Innen: Szabadkőműves Wiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


[Blog]       [Hírek, események]       [Programok]       [Könyvek]       [Cikkek]       [Aukciók]       [Páholyok]       [Wiki]       [Képgaléria]       [Naptárak]       [Bibliográfia]       [Napjaink páholyai]       [Látogatói statisztikák]       [Letölthető anyagok]       [Deklaráció]       [Kapcsolatok]       [Keresések]


Chat --- Fórum --- Játékok, kvízek, rejtvények --- Érmek és jelvények --- Keresések--- Szerkesztők
α


Jávor Pál
Jávor Pál
Életrajzi adatai
Születési neve Klein Lipót
Születése helye Budapest
Születése ideje 1880. október 13.
Foglalkozása festőművész
Értékelése
Halála helye Budapest
Halála ideje 1923. március 14.


Szabadkőműves tevékenysége[szerkesztés]

A tanulmányait a Benczúr mesteriskolában kezdő tehetséges festőt 1910-ben vették fel a Reform páholyba. Még abban az évben feleségül vette Szalay Margitot, páholytársa Szalay Mihály leányát. Nyilván szabadkőműves apósa támogatása tette lehetővé, hogy a Podmaniczky utcai nagypáholyházban nyilvános szabadkőműves esküvőt tarthatott. Erről több napilap is beszámolt, itt a Délmagyarország 1910. június 14-i hírét közöljük:

"Esküvő a szabadkőműves-páholyban. Budapesti tudósítónk jelenti: Jávor Pál, a fiatal festőmüvész-generáciö a egyik kiválóan tehetséges és kedvelt tagja, vasárnap délelőtt kötött házasságot Szalay Margittal, Szalay Mihály dr szerkesztő és fővárosi bizottsági tag leányával. Az esküvő a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy palotájának dísztermében folyt le. Az érdekes esküvő nagy és előkelő közönséget vonzott a Podmaniczky-utcai páholyházba; a diszterem zsúfolásig megtelt és a karzatot a hölgyek diszes serege lepte el. A szabadkőműves esküvői szertartás után Bárczy István dr polgármester végezte a polgári esketést és lendületes beszédben üdvözölte a mátkapárt. Az esküvő után a páholyházban gazdag büffé[1] volt."

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ma svédasztalnak neveznénk.

Szabadkőművességgel kapcsolatos művei[szerkesztés]

Szabadkőműves pályafutása
Jelentkezés ideje
Jelentkezés páholya
Kezes
Kutatók
Felvétel ideje 1910
Felvétel páholya Reform páholy
Legényavatás ideje ?
Legényavatás páholya
Mesteravatás ideje ?
Mesteravatás páholya
Fedezése


Források[szerkesztés]

  • Palatinus József: A szabadkőművesség bűnei II: A magyarországi szabadkőműves páholyok tagjainak névsora 1868-tól 1920-ig. Budapest: Budai-Bernwallner József könyvnyomdája. 1939.  
  • Délmagyarország 1910. június 14. 7. oldal.
  • Wikipédia cikk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Jávor_Pál_(festő)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Ω